11/01/2016

Cytrynowa babka piaskowa – wersja dla leniwych

Dawno nie było żadnych umilaczy, więc nadrabiam stracony czas.
Dzisiaj mam dla Was przepis na babkę piaskową cytrynową, która chodzi za mną już
od dłuższego czasu. Jest niesamowicie prosta i szybka w wykonaniu. A jak ona pachnie.......


Do wykonania babki potrzebujemy:
  • 5 jajek
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1,5 cytryny
  • otarta skórka z 1 całej cytryny
  • łyżka esencji waniliowej
  • na lukier potrzebujemy 5 łyżek cukru pudru i odrobinę soku z cytryny

Całe jajka wraz z cukrem ubijamy na jasną i puszystą masę. 


Następnie dodajemy wymieszane z budyniem i proszkiem do pieczenia obie mąki. Miksujemy na gładką masę. W międzyczasie dodajemy skórkę z cytryny, sok oraz esencję waniliową.
Masło roztapiamy i jeszcze dosyć ciepłe dodajemy do surowego ciasta i miksujemy dosłownie chwilę do połączenia się wszystkich składników.
Formę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.


Wylewamy ciasto i wstawiamy do gorącego piekarnika 180 stopni na około 40-50 minut.
Czas pieczenia jest uzależniony od posiadanego piekarnika.


Do wykonania lukru potrzebujemy 4-5 łyżek cukru pudru, które mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Ja dodaję do lukru łyżkę albo rumu albo likieru amaretto, które niesamowicie podkreślają jego aromat i smak. 


Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy przez kilkanaście minut w blaszce, po czym wyjmujemy i przekładamy na kratkę. Lukier nakładamy na jeszcze ciepłe ciasto.
Babka jest szybka w wykonaniu, rewelacyjnie prosta, a jak pachnie <3 
Żałuję tylko, że popsuła mi się tortownica z kominem, bo wyglądałaby jeszcze lepiej. Smacznego!